2021-01-15 10:55:57• hírek • Bede Emőke

Trichinellózis Szatmár megyében: bevizsgálatlan sertéshúst fogyasztott a család

Annak ellenére, hogy a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság hétről hétre felhívja a figyelmet a trichinella-vizsgálat fontosságára, sokan azonban elmulasztják megtenni ezt. Pedig nem ártana komolyabban venni a kérdést, hiszen a 2020-as esztendő folyamán 35 pozitív mintát kapott a DSVSA, mi több, 2021 első napjaiban egy vetési családban megjelent maga a fertőzés által okozott betegség is.

Az igazgatóság legfrissebb tájékoztatása szerint a tavalyi esztendőben nem kevesebb mint 35 mintában mutatták ki a szabad szemmel nem látható fonalférgek jelenlétét: Turc községben 17 sertés volt fertőzött, Szatmárudvariban négy, Vetésben kettő, Szatmárnémetiben, Kakszentmártonban, Szamosdarán, Ráksán, Ivácskón, Vámfaluban, Pácfaluban, Szatmárzsadányban, Túrvékonyán, Túrterebesen, Nagykárolyban és Avasújfaluban pedig egy-egy pozitív mintát regisztráltak. A fertőzött húst a hatóság lefoglalta és megsemmisítette, azon gazdákat pedig, akik a sertéseket korábban bejegyeztették az országos adatbázisba, az igazgatóság a piaci áraknak megfelelően kártalanította.


A DSVSA tájékoztatása szerint 2021 első napjaiban egy vetés család tagjainak körében kimutatták a kórokozó okozta betegséget, mely egyértelműen a hagyományos disznóvágás során kinyert, ám be nem vizsgáltatott disznóhús elfogyasztása miatt alakult ki. A család egészségügyi állapotáról a hatóság nem közölt további információkat.
 

Milyen tünetek jellemzik a fertőzést az emberben?

"A fertőzött hús fogyasztása után az elfogyasztott lárvák mennyiségével arányos súlyosságú gyomor- bélrendszeri gyulladás alakul ki, mely hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom formájában jelentkezik a fogyasztást követő 2-28 napon (leggyakrabban 7-10 napon) belül. A lárvák áttúrják magukat a bélfalon, és a véráramba jutnak, ekkor gyakran akár 39-40 °C-os láz, izom és ízületi fájdalmak, nagyfokú szemhéjduzzanat, nehézlégzés, idegrendszeri tünetek, szívizom károsodás is kialakulhat. Ha a lárvák az emberi izomzatban nyugvó állapotba kerülnek, a láz megszűnik, az izompanaszok enyhülhetnek, többnyire csak izomgyengeség, fáradtságérzés marad fenn hosszú ideig. Emberről emberre a fertőzés nem terjed. A betegség súlyossága miatt időben történő felismerése és kezelése fontos" - írja a trichinellózisról a nebih.gov.hu.


Hol végeznek trichinella-vizsgálatot Szatmár megyében?

A kulcsfontosságú vizsgálat január 16-án, szombaton 8 és 13 óra között Szatmárnémetiben, 17-es lakónegyedben található élelmiszerpiacon, valamint a nagykárolyi és avasfelsőfalui piacon végeztethető el, Szatmár megye többi részén pedig az állategészségügyi hatóság kirendeltségén, illetve több magánkézben levő állatorvosi rendelőnél is kérelmezhető, január 17-én azonban legfeljebb csak a magánrendelőknél lehet érdeklődni.


A teszthez a tulajdonosnak/kérelmezőnek az állat rekeszizmából kell mintát vinnie, illetve kéznél kell legyen személyi igazolványa, a sertés füljelzője, valamint az analízis 24,99 lejes ellenértéke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: